25 juni 2018
Geplaatst door Stef

Het is net wat deze nieuwe wijk nog nodig heeft: een leuke, vernieuwende horecagelegenheid. Want die was er nog niet op Enka Ede – het terrein van de voormalige fabriek nabij station Ede-Wageningen. Potentiële gasten zijn er al volop: binnenkort zijn er al zo’n 600 woningen opgeleverd. En we hebben nog ongeveer evenveel woningen te gaan.

De timing kon niet beter: plandeel De Hoven – het dorpse deel van Enka Ede – is geheel verkocht en we richten ons nu op het Carré. En juist daar, in het dynamische hart van de wijk, waar we ook vorm geven aan monumenten zoals de oude carrémuur, heeft de Teka Groep het voormalige EHBO-gebouw van de fabriek gekocht om er een nieuw restaurant in te vestigen.

Monumenten

Nu staat dit bedrijf, een ervaren speler in de horeca, catering en evenementen, bekend om zijn bijzondere locaties. Ze bezitten en/of exploiteren veel monumenten als kastelen,het oude stadhuis van Gouda en Oranjerie Hydepark in Doorn. Toch is het de Teka Groep niet per se om monumentale gebouwen te doen, vertelt directeur-eigenaar Timo Kruft: ‘We selecteren panden met een verhaal. Dat kan in de historie zitten, maar ook in de mensen die er gezeten hebben of omdat er initiatieven zijn op het gebied van duurzaamheid. Maar het kan ook met de behoefte van een gebied te maken hebben. We willen altijd iets toevoegen, iets brengen wat er nog niet is. Daarom zul je ons niet zo snel in een binnenstad tegenkomen.’

Daily Local Cooking

Het gebeurt ook dat het bedrijf verzoeken van gemeentes of andere eigenaren van gebieden krijgt. Een mooi voorbeeld is de Wagenwerkplaats achter station Amersfoort, waar de Teka Groep verschillende gebouwen in gebruik heeft genomen. ‘De NS wilde wat reuring in dat gebied hebben voor de gebruikers. Naast diverse evenementenlocaties hebben we er een DLC-restaurant gevestigd. DLC staat voor Daily Local Cooking, een leuke plek waar je je welkom voelt, waar het draait om de mensen en het lekker eten is. Je kunt het zien als een soort dorpshuis in een nieuw gebied. In Ede willen we dezelfde formule toepassen.’

Verbinding

De DLC in Amersfoort is helemaal gemaakt van circulaire materialen, vertelt Kruft. ‘In het restaurant wordt zo veel mogelijk met lokale producten gewerkt. We verbouwen ook zelf in een kas die we ernaast hebben gezet. Om de groenten te verbouwen zijn we een leuke samenwerking aangegaan met de Amerpoort, een organisatie die dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Zo zoeken we altijd naar verbinding met de omgeving.’ De Teka Groep heeft ook ervaring met popups. ‘Bij ontwikkelingen worden we gevraagd om een beetje leven in de brouwerij te brengen, of omwille van de sociale veiligheid. Bovendien wordt een gebied er gewoon leuker van. Voor ons is het vaak een start-up voor iets groters. We doen niet iets om na vijf jaar weer weg te zijn. Dat past niet bij ons, wij bouwen mee.’

Rijksmonument

Dat belooft wat voor Enka Ede. Helaas kan Timo Kruft daar verder nog niet zo heel veel over zeggen. ‘We hebben te maken met een procedure die nog loopt. Iedereen die wel eens iets in een rijksmonument heeft gedaan weet dat je daar geduld voor moet hebben. Maar ook hier gaan we de verbinding met de omgeving aan en kunnen de gasten rekenen op streekproducten direct uit de regio.’