De hoven op Enka wordt op prachtige wijze uitgebreid

Door admin op 8 maart 2018 in Interviews

In De Hoven wordt volop gebouwd aan 39 prachtige woningen. Tijd om door te pakken. Het nieuwste aanbod van De Hoven bestaat uit 52 woningen. De diversiteit is groot. U heeft de keuze uit een tussenwoning of hoekwoning, twee-onder-een-kapwoningen, drie-onder-een-kapwoningen en woningen met een slaap- en badkamer op de begane grond. En woont u dan het liefst aan een sfeervol hofje of aan een laan?

Opnieuw bogen architect Fred Humblé en zijn collega Maikel Willems zich over het ontwerp. Een verfrissende samenwerking tussen twee generaties. Samen vertellen ze wat hen inspireerde, hoe Op Enka evolueert en waarom het hier straks zo fijn wonen is. In een drieluik van nieuwsberichten kom je meer te weten over dat prachtige stukje nieuwbouw aan de bosrand.

De oorsprong
“Aan de ontwikkeling van Op Enka ligt een sterke visie ten grondslag. Alle woningen hebben een duidelijke signatuur die haar oorsprong vindt in de jaren 30 en 50. In de jaren 30 waren er nog voldoende middelen om met duurdere materialen te werken. Rond de oorlog was er een schaarste. Toch bestond er nog de behoefte om rijk te detailleren en dat zie je terug in een ambachtelijke bouwwijze. Het is niet voor niets dat architectuur uit deze periode zo populair is en blijft. Het straalt een ingetogen rijkheid en kwaliteit uit die tijdloos is.”

Typisch jaren 30
“De 52 nieuwe huizen kenmerken zich door zijn horizontaliteit, grote dakoverstekken, een duidelijke plint die de huizen met elkaar verbindt, kaders rond de ramen en deuren en mooie beëindigingen die de overgang naar de kap accentueren. Bij de huizen in deze fase van De Hoven zie je dat de hoekstenen een hogere hoeksteen vormen, wat overigens een heel handig element bleek om de daken overhoeks te laten samenspelen.”

Wonen aan een sfeervol hofje
“In Op Enka zie je veel hofjes. In dit deel komt ook weer een mooi hofje met wit gekeimde huizen. Op de koppen van het hofje prijken twee huizen met een hogere kap. De huizen vormen samen een soort poort waarmee we de entree naar het hof accentueren. Uit eerdere fases blijkt dat veel mensen voor hun deur een bankje plaatsen om lekker te zitten, te praten met buren en naar de spelende kinderen te kijken. Daar hebben we wat mee gedaan. De raamdorpel hebben we zo groot gemaakt dat je erop kunt zitten. Ik zie al helemaal voor me hoe leuk dit gaat worden.”

Bijzondere verlichting
“Voor elk deelgebied ontwikkelen we een nieuwe lantaarn die het huis siert. Deze keer konden we niet slagen in het ‘gewone’ assortiment. Dus vroegen we een echte smid - die ook voor de Efteling werkt - om speciaal voor dit project ontworpen lantaarns te produceren. De ronde lantaarn in druppelvorm zie je straks terug naast de voordeur of onder de luifel bij de entree. Wij vinden hem prachtig geworden. Het geeft ieder huis net dat extra stukje kwaliteit.”

Weet u nog dat we u vorige keer meer vertelden over de architectuur en de bijzondere elementen in deze fase van de Hoven? Dit keer vertelt Maikel Willems meer over de diversiteit in De Hoven en de mogelijkheden om een huis in Op Enka tot uw droomhuis te maken.

Een fraai ensemble met subtiele differentiatie
“De variatie in woningen en ligging in Op Enka is groot, maar per straat of hofje is er een eenheid. Geen pandje-pandje-structuur, maar een stijlvol, rustig geheel. Met subtiele differentiatie en details op zichtbare plekken brengen we levendigheid en ‘spanning’ in het ensemble. Waar het ene huis een dwarskap heeft, heeft het andere bijvoorbeeld een grotere schoorsteen of luiken. Voor elk deelplan stellen we een aantal vaste ‘ingrediënten’ vast waarmee we verschillende ‘menu’s’ (woningen) maken. Dat zorgt ervoor dat de woningen in dit gebied een mooi geheel vormen.”

Ruimte voor woonwensen
Naast de openbare ruimte en de architectuur van de huizen heeft het architectenduo zich beziggehouden met het creëren van ruimte voor woonwensen. “Een goede basisplattegrond en een breed genoeg huis laten ruimte voor alternatieve indelingen, zonder dat bijvoorbeeld de ramen in de weg zitten. Voor elke type huis gaan wij verschillende opties uitwerken. Bij de tweekappers kan bijvoorbeeld de garage bij de woonkamer worden betrokken en bij diverse huizen hebben de kopers de mogelijkheid om te kiezen voor koken aan de straat- of tuinzijde. En als de slaapkamer groot genoeg is, is een heerlijk luxe inloopkast een optie.”

Ondertussen heeft u al veel kunnen lezen over de visie van de architecten. In dit laatste nieuwsbericht over de architectuur van de 52 woningen in De Hoven neemt Fred Humblé u een stukje mee terug in de tijd en blikt hij vooruit.

Op Enka evolueert
“Ik weet nog goed hoe we in 2009 bij de plannen betrokken raakten. Er lag een goed stedenbouwkundig plan en een mooi landschapsplan. Op Enka moest een tuinstad worden en het ambitieniveau lag hoog. Ondanks dat we midden in de crisis zaten, wilde ontwikkelaar AM toch veel kwaliteit én het product moest uiteraard aansluiten bij de vraag van woningzoekenden.

Passend bij de Veluwe en de monumentale fabrieksgebouwen
“Met de eerste fase was de toon gezet, maar bij de tweede fase werd de vraag nog scherper weggezet door AM. Continu zijn we op zoek geweest naar verbeteringen en manieren waarop we bijzondere plekken in het gebied konden markeren. Enerzijds zochten we naar een aansluiting bij de monumentale fabrieksgebouwen in het gebied, anderzijds moest het geheel naadloos aansluiten bij het Veluwse karakter van deze plek. Je ziet dit nu al duidelijk terug in de architectuur van de huizen die al gebouwd zijn.“

Waar je woont is zo belangrijk
“Het eerdere Enkadorp in Ede uit de twintiger jaren, was een grote inspiratiebron. Waarom woon je hier zo fijn? Dat bleek vooral in de inrichting van de openbare ruimte te zitten. ‘Bewegende’ straten, mooie detaillering in de gevels van de huizen. Van hetgeen we zagen hebben we geen kopie gemaakt, maar een eigentijdse vertaling. Daarmee krijgt Op Enka echt haar eigen karakter. Landschapsarchitect Lodewijk Baljon speelt hier mooi op in met zijn ontwerp, waarin inheemse bomen op straten en pleinen worden geplant. Doordat dit type bomen hier ook voorkomt, lijkt het net alsof de bomen er altijd al gestaan hebben. Dat vind ik een grote kwaliteit.”

We doen dit echt samen
“Bij de ontwikkeling van elke nieuwe fase leer je van het verleden, pas je dingen aan en beweeg je mee met de vraag uit de markt. We bouwen verder en voegen daar steeds een stukje kwaliteit aan toe. Niets wordt aan het toeval overgelaten. We overleggen intensief met het projectmanagement van AM. Soms moesten we even de koers van onze ontwerpen bijsturen, maar daardoor krijg je juist meer evenwicht en kwaliteit. We hebben ons altijd echt als onderdeel van het team gezien. Samen bouwen we aan iets moois. Erg prettig!”

Het grootste compliment
Tot slot vertelt Fred nog enthousiast. “Ik hoorde dat er al mensen zijn die binnen Op Enka verhuizen. Dat is wat mij betreft het grootste compliment dat je kunt krijgen. Mensen hebben een verhuisbehoefte en kiezen er heel bewust voor om in deze nieuwe wijk te blijven.”

  • De hoven op Enka wordt op prachtige wijze uitgebreid

“Enka, een nieuwe smaak aan deze bijzondere plek!”

Contactgegevens OP ENKA

Ditters Makelaars Ede
Makelaar

Ditters Makelaars Ede

Verhage Van Grootheest Makelaardij O/g B.V.
Makelaar

Verhage Van Grootheest Makelaardij O/g B.V.