De historie van op Enka is een bron van inspiratie

Door admin op 8 maart 2018 in Interviews

Nadat Bokkers Van der Veen Architecten de Bitterzoutloods had herontwikkeld werd het bureau gevraagd om ook 28 nieuwbouwwoningen in de volgende fase van Het Carré te ontwerpen. Joep van der Veen kan daar met veel passie over vertellen, blijkt als we hem spreken.

“Wij houden wel van een project met uitdaging, of dat nou om een rijksmonument gaat, een bijzondere locatie of een plan met een hoge duurzaamheidsambitie. Voor Het Carré in Op Enka zat de uitdaging hem in de vertaling van de historie naar een hedendaags ontwerp.”

Geïnspireerd door de restanten van de Enkafabriek
“Voor het ontwerp van de muurwoningen hebben wij ons in het bijzonder laten inspireren door een geveldeel van de Enkafabriek die er nog staat. Dit stukje historie is vanaf het spoor zichtbaar en bepaalt al vanaf 1920 het gezicht van Enka. De ritmiek van de ramen en penanten in de nieuwbouw zijn gelijk aan die van de eeuwenoude fabriek. Penanten zijn de verticaal gemetselde gevelstukken die iets naar voren uitsteken. Ook het zinken dak en de enorme verdiepingshoogte van 3,25 meter op de begane grond refereren aan de oude fabriek. De industriële raamverdeling met smalle roedes verwijzen overigens naar de Bitterzoutloods en de Westhal. Op deze manier wordt met de realisatie van deze woningen een aantal essentiële historische kenmerken tot leven gebracht, waardoor Het Carré een heel sterk karakter krijgt.”

Subtiele verschillen
“Als je vluchtig kijkt, lijkt de woningrij een groot gebouw. Ook daarmee verwijzen we naar de Enkafabriek, vanaf 1928 de grootste fabriek van Nederland. Omdat een stukje herkenbaarheid per huis prettig is, hebben we subtiele verschillen per woning gemaakt. Kijk maar eens goed, dan zie je dat enkele huizen een Frans balkon hebben, dat er soms een betonnen latei boven de ramen is geplaatst en per huis ligt het metselwerk een stukje terug en sommige verschillen ook iets in kleur.”

Zichtbaar vanaf de Enkalaan
“Op de hoek - aan de zijde van de Bitterzoutloods - komt een woon-werkwoning in 4 woonlagen. Op de kopse kant wordt ‘Enka’ op industriële wijze ingemetseld in de gevel. Een markant punt in de wijk dat je direct ziet als je straks komt aanrijden over de Enkalaan. De 2 woningen naast de woon-werkwoningen hebben ook 4 lagen, en de mogelijkheid om de begane grond en eerste verdieping te verbinden middels een vide, maar geen extra entree. Opvallend aan deze drie hogere woningen is het in staal vormgegeven balkon aan de voorzijde. Hiermee maken we een knipoog naar de perronoverkapping van de Bitterzoutloods.

Een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan
“Achter de muurwoningen gaat een intiem vestingstadje schuil. Althans die sfeer hebben we willen neerzetten met wat smallere straten en veel variatie in de architectuur.  Op iedere hoek gebeurt iets bijzonders in de architectuur. Hier heeft bijna elk huis zijn eigen identiteit door de wisseling in gevelsteen, kapvorm en kleur voordeur. Her en der zie je dat twee huizen een ensemble vormen, waardoor ze samen een statig herenhuis lijken.”

Harmonie
“Het gevaar van veel variatie is dat het geheel rommelig en onsamenhangend kan overkomen. Dat is hier niet het geval. In het ontwerp zit veel symmetrie, wat zorgt voor harmonie. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de raampartijen. Zelfs waar het raam wat smaller is, omdat hierachter de badkamer schuil gaat, hebben we het raam optisch breder gemaakt door reliëf aan te brengen in het metselwerk. Op die manier is de vlakverdeling even groot en dus symmetrisch.”

“De historische kenmerken van deze unieke locatie vertaalden we naar een ontwerp van deze tijd.”

 

  • De historie van op Enka is een bron van inspiratie

“Enka, een nieuwe smaak aan deze bijzondere plek!”

Contactgegevens OP ENKA

Ditters Makelaars Ede
Makelaar

Ditters Makelaars Ede

Verhage Van Grootheest Makelaardij O/g B.V.
Makelaar

Verhage Van Grootheest Makelaardij O/g B.V.